Gündem

Şebinkarahisar'dan tüm Türkiye'ye ulaşan gizemli maden!

Evliya Çelebi'nin 17. yüzyılda kaleme aldığı Seyahatname, o dönemin Anadolu şehirleri ve kültürü hakkında paha biçilemez bilgiler sunuyor. Bu bilgiler arasında Şebinkarahisar ve şap madenleri ile ilgili bilgiler de yer alıyor.

Tüm Türkiye'ye Şebinkarahisar'dan giden şap madeni ile Taşhan hakkında önemli bilgiler şöyle: Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde yer alan Şebinkarahisar ve şap madenleri ile ilgili bilgiler, şehrin tarihi ve kültürü hakkında önemli bilgiler sunuyor. Bu bilgiler ışığında Şebinkarahisar'ın geçmişine ışık tutmak ve şehrin tarihi dokusunu korumak büyük önem taşıyor.



Şebinkarahisar'ın 17. yüzyıldaki ihtişamını Evliya Çelebi'nin kaleminden okuyun. Şehrin meşhur şap madenleri, çarşıları, ayvaları ve yufka ekmeği ile ilgili detaylı bilgiler haberimizde.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Şebinkarahisar'ı ve Şap madenlerini anlatıyor.

Evliya Çelebi, Seyehatnamesinde 17. yüzyılda Şebinkarahisar'a ismini veren şap madenini ve Taşhan'ı şöyle anlatıyor:


 

TÜM ŞEHİRLERE ŞAP ŞEBİNKARAHİSAR'DAN GİDİYOR

"Bu Karahisar'ın dağlarında şeb (şap) madeni olduğundan Şebin Karahisar-ı derler. Ve doğu tarafında olduğundan Karahisar-ı Şarkî derler. Şap bütün diyarlardaki kuyumculara buradan gelir. Yedi yük akçe eminliktir. Dağlarda hâsıl olur. Dörtgen, beşgen ve altıgen Süleyman mührü gibi taşlardır. Onunla kuyumcular gümüş ağartırlar. Cerrahlar sirke merhemine kor ve nasır olan yaraya şap ekerler. Nice yüz özellikleri vardır." 

 

80 ADET DÜKKAN!

"Şebin Karahisar, anayol üzerinde bir şehir olmayıp sapa yerde bulunduğundan çarşı pazarı ve diğer imaretleri o kadar donanımlı değildir. Lâkin Tapan Ahmed Ağa kârgir yeni bir yapı bedesten inşa etmiş. İki tarafında 80 adet yeni dükkânlar yapılmıştır. Ortası caddedir ve üzerleri örtülüdür. Ana yol üzerinde kar ve yağmur yağmadan emin bir güzellik çarşısı olmuştur. İki başında sağlam kapıları vardır. Her gece kapalı durup içinde bekçileri vardır. Zira bu dükkânlarda değerli çok mal vardır.Suyu ve havası tatlı olduğundan dilberleri beğenilir. Ve ayvası da meşhurdur. Lavaşı yufka ekmeği her yerde aranılır güzelliktedir."


Haber: Yeni Şebinkarahisar